Understand the statutory RERA Carpet Area definition, how to audit room dimensions against architectural blueprints, and calculate true usable living space.
Overview & Statutory Analysis
The Historical 'Super Built-Up Area' Deception
Prior to RERA, Indian property was sold on arbitrary 'Super Built-Up Area' metrics. Developers loaded 35% to 50% non-living space—including lift lobbies, staircases, generator rooms, and security kiosks—onto the flat price.
A buyer paying for a 1,500 sq.ft. apartment often found their actual habitable floor area measured barely 950 sq.ft.
Under Section 4(2)(h) and Section 14 of RERA, developers are legally prohibited from selling property on anything other than the statutory RERA Carpet Area.
The 3 Area Definitions Compared<
The 3 Area Definitions Compared
• RERA Carpet Area: Net usable floor area measured from inside wall to inside wall, PLUS the thickness of internal partition walls. Explicitly excludes balconies, open terraces, and utility dry yards (which must be priced and listed separately).
• Built-Up Area: Carpet area PLUS the thickness of external perimeter walls and common wall shares (typically 10-15% higher than carpet area).
• Super Built-Up Area: Built-up area PLUS proportionate share of common lobby corridors, stairwells, clubhouse, and amenity rooms (typically 25-40% higher than carpet area).
How an Architect Audits Carpet Area On-Site<
How an Architect Audits Carpet Area On-Site
During possession inspections, use a digital laser distance meter (disto) to measure room dimensions: Living Room, Master Bedroom, Kitchen, Toilets, and Passages.
Under Section 14(3) of RERA, if the actual carpet area handed over is less than the contracted RERA carpet area due to construction structural variances, the developer must refund the excess amount with statutory interest within 45 days.
Frequently Asked Questions (Carpet Area)<
Frequently Asked Questions (Carpet Area)
Q: Are balcony and utility terrace areas included in RERA carpet area?
A: No. Exclusive balconies, private terraces, and utility service ducts cannot be added into the RERA carpet area figure. They must be declared and costed separately.
Q: Does RERA carpet area include internal bathroom and bedroom partition walls?
A: Yes. Internal partition walls within the apartment boundary are legally included in the RERA carpet area.